Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű kesztyűt? 🧤

A megfelelő kesztyűméret kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságosan végezhessük a munkánkat. A túl kicsi kesztyű korlátozhatja a mozgást, míg a túl nagy kesztyű balesetveszélyes lehet, mert nem biztosít elég jó fogást. Nézzük meg, hogyan mérhetjük meg a kezünket, hogy megtaláljuk az ideális kesztyűméretet!

Munkavédelmi kesztyű

Lépésről lépésre

1. Tenyér mérése: Fogj egy mérőszalagot, és mér le a tenyered a domináns kezed legszélesebb részén, amely általában a kéz ujjainak alapja körül van, a hüvelykujjad nélkül. Jegyezd fel az eredményt centiméterben vagy hüvelykben. Ez lesz a kesztyűméreted alapja.

2. Keskeny vs. széles kéz: Ha a kezed hosszabb, mint széles, lehet, hogy érdemes eggyel kisebb méretet választani. Ha a kezed inkább széles, válassz egy nagyobb méretet a kényelmesebb illeszkedés érdekében.

3. Próba: Mindig próbáld fel a kesztyűt, ha van rá lehetőséged. Egy jól illeszkedő kesztyű kényelmesen simul a kézre, anélkül, hogy szorítana vagy túlságosan bő lenne.

Munkavédelmi kesztyűk típusai és ajánlások 🛠️

A munkavédelmi kesztyűk különböző anyagokból készülnek, és mindegyik más-más munkakörnyezetben nyújt optimális védelmet. Az alábbiakban bemutatom a leggyakoribb típusokat és azt, hogy melyik helyzethez melyiket érdemes használni.

1. Mechanikai védőkesztyűk 🔧
Ezek a kesztyűk különböző szintű mechanikai védelmet nyújtanak vágás, szúrás, szakadás vagy kopás ellen. Alkalmasak ipari, építőipari vagy szerelési munkákhoz, ahol a kéz mechanikai sérülésnek van kitéve. Anyaguk lehet bőr, nejlon, poliuretán stb.

Ajánlott: Ha olyan munkát végzel, ahol éles vagy durva tárgyakkal dolgozol, például fémmegmunkálás, faipar vagy építkezés.

2. Vegyszerálló kesztyűk 🧪
Ezek a kesztyűk speciális anyagokból készülnek, mint például nitril, latex, PVC vagy butilgumi, hogy ellenálljanak a különböző vegyi anyagoknak. Fontos, hogy a kesztyű megfeleljen a használt vegyszer típusának, mivel nem minden anyag véd minden vegyszer ellen.

Ajánlott: Laboratóriumi munkákhoz, vegyiparban, festésnél vagy olyan feladatoknál, ahol potenciálisan veszélyes vegyszerekkel érintkezel.

 3. Hővédő kesztyűk 🔥
Hőálló kesztyűk különböző hőmérsékletek elleni védelmet nyújtanak. Készülhetnek bőrből, kevlárból, vagy más speciális anyagokból, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek.

Ajánlott:Fémmegmunkálás, hegesztés, öntödékben, vagy bármilyen forró felülettel való munka esetén.

4. Hidegvédő kesztyűk❄️
Ezek a kesztyűk hőszigetelő anyagokból készülnek, hogy megvédjék a kezedet az extrém hideg körülmények között. Gyakran használnak szigetelt bélést vagy speciális vízálló bevonatot.

Ajánlott: Kültéri munkák télen, hűtőházakban, illetve olyan környezetben, ahol hosszabb ideig hidegnek vagy fagynak van kitéve a kéz.

5. Általános munkavédelmi kesztyűk⚒️
Ezek a kesztyűk könnyebb munkákhoz használhatók, mint például raktározás, anyagmozgatás, csomagolás. Általában vászonból, pamutból vagy könnyű bőrből készülnek.

Ajánlott: Ha könnyű fizikai munkát végzel, amely nem igényel speciális védelmet, de mégis szeretnéd megóvni a kezed a szennyeződésektől vagy könnyű sérülésektől.

A megfelelő méretű és típusú munkavédelmi kesztyű kiválasztása kulcsfontosságú a hatékony és biztonságos munkavégzéshez. Mérd meg a kezedet pontosan, és mindig válaszd ki az adott munkához legmegfelelőbb kesztyűt! Egy jól illeszkedő és megfelelő védelemmel rendelkező kesztyű nem csak a komfortot növeli, de meg is véd a balesetektől. 

Vigyázz a kezeidre, mert azokat nem lehet pótolni! 👷‍♂️👷‍♀️

Az ideális kesztyű kiválasztásához látogass el webhopunkba: https://raktarprofishop.hu/munkaruhazat/munkavedelmi-kesztyuk 

Ha fel szeretnéd próbálni, várunk Dunaharaszti Munkaruha üzletünkben, ahol a munkavédelmi kesztyűk széles típus és méretválasztékával várunk! 2330 Dunaharaszti, Fő út 58. (bejárat a Mindszenty utca felől).